Over Stan Peters

Stan Peters, opgegroeid in het Limburgse dorpje Vaesrade, is woonachtig in Heerlen. Stan was als kleine jongen al een muziekmaker. Als jochie liep hij altijd met een ‘cassetterecorder’ en maakte muziek, terwijl andere jongens met blokken speelden.

Op 4-jarige leeftijd nam hij blokfluitlessen om vervolgens klarinet te kunnen gaan spelen. Zijn droom was om in de plaatselijke harmonie ‘Sint-Servatius’ te mogen spelen. De klarinet ging Stan snel vervelen en daarom koos hij voor de saxofoon.

 

Toen hij op de middelbare school zat, werd het voor hem snel duidelijk: na het behalen van zijn VWO-diploma, zou hij naar de Toneelacademie in Maastricht gaan. Dat kon niet alleen met het bespelen van een saxofoon, dus besloot Stan zang- én dansles te nemen. Stan nam meteen deel aan het koor van zijn zanglerares (Annemie Vallino Ravetta, Vocaal Totaal) en deed meermaals mee aan haar opera- en musicalprojecten.

Stan de zanger was geboren. Zingen vond hij opeens veel leuker dan het bespelen van de saxofoon, dus besloot hij uit de plaatselijke harmonie te stappen. Stan zong zoveel als kon: altijd dus!

Stan 2
Stan Peters

In januari 2011 kwam Stan Jack Vinders tegen bij een carnavalszitting in Vaesrade. Na afloop kwamen Stan en Jack toevallig in contact bij de bar. Twee weken later ging Stan naar een voorstelling van het LSO. Wie kwam hij daar tegen? Juist: Jack Vinders! Ze maakten een babbeltje en toen bleek dat Jack voor Stan in het theater zat, raakten ze echt aan de praat! Jack vroeg Stan wat hij zoal deed in het dagelijks leven en wat zijn plannen voor de toekomst waren. Stan zat nog op school en wilde naar de toneelacademie. Jack werkte in zijn voorstellingen regelmatig met jong talent, dus gaf Jack Stan zijn e-mailadres. Stan danste in 2011 in de kerstshows van Jack, inmiddels had hij zijn goud-ster dansdiploma behaald. Stan speelde ook een typetje, dat samen speelde met Clara Zoerbier (alter-ego van Jack Vinders). Stan & Jack hebben tot augustus 2020 samen gewerkt als zangers en als typetjes: het ludieke duo ‘Clara Zoerbier (alter- ego van Jack) en Maria Prumpeler’ (alter- ego van Stan).

Samen hebben ze meerdere evenementen samen georganiseerd: ‘Sjpass mit Clara & Maria’ in 2015, ‘Zommer party Clara & Maria’ in 2016 en 2019 en de succesvolle reeks carnavalscabaretavonden: ‘Carnavalscabaret Clara & Maria’. Deze shows hebben zij vier jaar lang meerdere keer per jaar op verschillende locaties gespeeld! De vriendschap tussen hen werd bekroond met het duet ‘Vrung’, dat op de cd van Stan (‘Allerlei’, 2017) verscheen.

Naast optreden is Stan in 2014 aan de ‘Lerarenopleiding algemene- en bedrijfseconomie’ gaan studeren. In 2018 heeft hij nog een ‘Master algemene economie’ gevolgd, die hij in 2021 behaald heeft. Stan is werkzaam in het voortgezet onderwijs als docent (bedrijfs-)economie. Daarnaast helpt hij zijn partner met het runnen van zijn zaken: ‘Camping Hitjesvijver’ en ‘Brasserie 1910’.

 

In 2014 heeft Stan zijn eerste cd opgenomen bij ‘Marlstone Music’. Dit resulteerde in een cd met 4 liedjes, hetende: ‘Stan Peters’. Vanaf die tijd heeft Stan meerdere singles per jaar uitgebracht (terug te vinden bij ‘Discografie’).  De solo carrière bleef hij na het beëindigen van het duo Clara & Maria voortzetten. Stan heeft meerdere keren meegedaan aan meerdere regionale talentenjachten, waaronder het PLK.

Stan heeft ook solo meerdere theatervoorstellen met verschillende gasten gespeeld. In ‘Theater de Klimboom’ werd zijn cd ‘Allerlei’ (2017) gepresenteerd. In 2018 heeft Stan dit theatersucces voortgezet in ‘Het Cultuurhuis’ en ‘Theater Landgraaf’. In laatstgenoemde speelde hij in 2019 nog één keer. Daarna was het – mede door COVID-19 – niet meer mogelijk.

Stan
PKCT3246

Vanaf mei 2020 is een nieuw duo geboren: Sám Smits en Stan Peters. Sám, 23 jaar, woont in Hoensbroek, heeft een eigen reclamebureau onder de naam ‘Sám Smits Design’ en heeft meerdere nummers uitgebracht. Daarnaast is hij de eigenaar van een van de bekendste liedjes konkoer uit de Parkstad: ‘Parksjtad Leedjes Konkoer’.

De heren hebben samen in de eerste lockdown een aantal optredens verzorgd voor verzorgingstehuizen ‘in strijd tegen de eenzaamheid’. De samenwerking beviel de heren zo goed dat ze besloten een duo te vormen.

In de zomer van 2020 stond het eerste evenement al gepland: ‘Tieëke zinge’. Samen zongen zij met jong én oud de mooiste liedjes van vooral toen maar ook van nu. Nederlandse, Engelse, Duitse, Franse en Limburgstalige ballades en uptempo nummers. Van Sjef Diederen tot Corry Konings, van Gerard Joling tot André Hazes, van Andrea Berg tot Helene Fischer en natuurlijk hun eigen bekende liedjes!

In oktober 2020 verscheen hun eerste single ‘Sjtappe Gaon!’: een bekende Oostenrijkse Oberkrainer, vertaald door Stan. In juni 2021 kwam hun eerste eigen werk op de markt: ‘Es ich bie dich bin’. De heren hopen na de laatste versoepelingen de zalen op de kop te gaan zetten in Limburg!