Over Stan Peters

Stan Peters, opgegroeid in het Limburgse dorpje Vaesrade, is woonachtig in Heerlen. Stan was als kleine jongen al een muziekmaker. Als jochie liep hij altijd met een ‘cassetterecorder’ en maakte muziek, terwijl andere jongens met blokken speelden.

Op 4-jarige leeftijd nam hij blokfluitlessen om vervolgens klarinet te kunnen gaan spelen. Zijn droom was om in de plaatselijke harmonie ‘Sint Servatius’ te mogen spelen. De klarinet ging Stan snel vervelen en daarom koos hij voor de saxofoon.

 

Toen hij op de middelbare school zat, werd het voor hem snel duidelijk: na het behalen van zijn VWO diploma, zou hij naar de Toneelacademie in Maastricht gaan. Dat kon niet alleen met het bespelen van een saxofoon, dus besloot Stan zang- én dansles te nemen. Stan nam meteen deel aan het koor van zijn zanglerares (Annemie Vallino Ravetta, Vocaal Totaal) en deed meermaals mee aan haar opera en musical projecten.

Stan de zanger was geboren. Zingen vond hij opeens veel leuker dan het bespelen van de saxofoon, dus besloot hij uit de plaatselijke harmonie te stappen. Stan zong zoveel als kon: altijd dus!

Stan 2
Stan Peters

In januari 2011 kwam Stan Jack Vinders tegen bij een carnavalszitting in Vaesrade. Na afloop kwamen Stan en Jack toevallig in contact bij de bar. Twee weken later moest Stan voor een opdracht van school naar het theater. Hij koos voor de voorstelling van het LSO. Wie kwam hij daar tegen? Juist: Jack Vinders! Ze maakten een babbeltje en toen bleek dat Jack voor Stan in het theater zat, raakten ze echt aan de praat! Jack vroeg Stan wat hij zoal deed in het dagelijks leven en wat zijn plannen voor de toekomst waren. Stan zat nog op school en wilde naar de toneelacademie. Jack werkte in zijn voorstellingen regelmatig met jong talent, dus gaf Jack Stan zijn e-mailadres. Toen raakte de carrière van Stan in een stroomversnelling.

 

Stan danste in 2011 in de kerstshows van Jack, inmiddels had hij zijn goud-ster dansdiploma behaald. Stan speelde ook een typetje, dat samen speelde met Clara Zoerbier (alter-ego van Jack Vinders).

Stan & Jack werken inmiddels al een aantal jaren samen als zangers maar ook als typetjes: Maria Prumpeler (nieuwe alter-ego van Stan) en Clara Zoerbier.

Begin 2014 besloot Stan, die inmiddels studeerde aan de ‘Fontys Lerarenopleiding Bedrijfseconomie’, de stoute schoenen aan te trekken en een Limburgstalige cd op te gaan nemen bij ‘Marlstone Music’. Dit resulteerde in een cd met 4 liedjes, hetende: ‘Stan Peters’. Deze cd werd groots gepresenteerd op 12 september 2014 in ‘Partycentrum Hitjesvijver’.

 

Stan bleef niet stil zitten en nam in 2015 een nieuwe single op: ‘Leavenslank’ met de zomerse, tropische ‘Oh nana hey medley’. Ook nam Clara Zoerbier haar eerste gezamenlijke single op met Maria Prumpeler: ‘Dans mit ós in ’t mondlit’, die kwam in de L1 Limbo top 10 binnen op nummer 2! Dit evenement, Sjpas mit Clara & Maria, werd gevierd op 11 & 12 september 2015 in het ‘Sjtaater Hoes’ in Kerkrade. Op 11 november presenteerde Stan zijn carnavalshit: ‘Paadaa!’. Met zowel ‘Paadaa!’ als ‘Leavenslank’ scoorde hij bij diverse talentenjachten in Limburg hoog.

Stan Peters
STAN PETERS

In juni 2016 organiseerden Stan & Jack in het Sjtaater Hoes: ‘Zommer party Clara & Maria’.
Stan presenteerde hier zijn nieuwe single ‘Kom dans mit mich’: een flitsend heerlijk zomernummer, waarbij hij een spetterende videoclip opnam. Naast ‘Kom dans mit mich’ nam hij een disco medley op, waarin oude disconummers werden omgetoverd tot een vlotte, swingende medley.

Bovendien brachten Clara Zoerbier en Maria Prumpeler hun nieuwe single ‘Zoerbier tango’ op de markt. Deze single kwam in de L1 Limbo top 10 binnen op nummer 9! Naast ‘Zoerbier tango’ nam het duo ‘Kirmes’ op. Een welbekend nummer is door Stan en Jack aangegrepen, waarin de ladies kunnen kibbelen over het genoegen of ongenoegen van de attracties op de kermis. In oktober 2017 verscheen de eerste cd van Clara & Maria: ‘Jekke pölle’.

 

Naast alle optredens organiseerden Stan en Jack in 2017 succesvolle carnavalscabaretavonden: ‘Carnavalscabaret Clara & Maria’. Deze waren volledig uitverkocht en leidden tot een vervolg in 2018 en 2019. In 2020 vindt alweer de vierde editie plaats!

Op 16 september verscheen 2017 zijn nieuwe cd ‘Allerlei’ met 11 liedjes, die groots werd gepresenteerd tijdens ‘Stan Peters in concert’! Vrung, duet met Jack Vinders, verscheen later als single en kreeg een Limbo Top 10 notering! Het theatersucces maakte naar meer, waardoor Stan besloot in 2018 maar liefst twee eigen theatervoorstellingen te geven. In 2019 vindt een nieuwe voorstelling plaats op 4 oktober in Theater Landgraaf.

In 2018 ging Stan een aantal bijzondere samenwerkingen aan. ‘Ieske?!’ werd geschreven door Quirien en Haelen en gecomponeerd door Bart Storcken. Ook dit kreeg een Limbo Top 10 notering. ‘Neet te sjture’, het carnavalslied van Stan voor seizoen 2018- 2019, werd geschreven door Julie Droeghaag en gecomponeerd door Bryan Raets. Quirien schreef in de zomer van 2019 ‘Es de maon’ voor Stan, dat gecomponeerd werd door Mark van Mullekom.